• IZOLA 91.7 MHz
  • PORTOROŽ 107.9 MHz
  • ANKARAN 91.7 MHz
  • KOZINA 105.1 MHz
  • KOPER 91.7 MHz
  • ILIRSKA BISTRICA 106.3 MHz
  • PIRAN 106.2 MHz
  • KOPER IN OKOLICA 95.6 MHz
  • KOPER 107.9 MHz
TOPOLC  23:03
v oddaji // Caprisov megamix
vrti se // ELECTRICITY   avtor // SILK CITY & DUA LIPA
STUDIO 05-6680-800
SMS 031-533-288
RADAR 080 107 9

MotoGP na Caprisu - blog #004

DVE TANKI ČRTI

Na vseh dirkališčih je na robu asfaltne površine bela črta. Niti ne tako majhna. Vidiš jo, lahko se nanjo zapelješ, če imaš srečo, ostaneš na kolesih ali pa hitro slabo končaš. Tam je, da tekmovalci vedo, kje je meja, do kam lahko gredo, saj si drugače lahko kaznovan oz. se kaznuješ sam.

Ko je govora o pravilniku MotoGPja, je vsem vse jasno. Dirke potekajo pod strogim nadzorom, rutiniranem postopku in zaradi tega so izredni dogodki redki. Ko pa do teh pride, se vedno zgodi samo eno: kaos.

Na misel mi pride začetek dirke v Misanu leta 2012, ko nikomur ni bilo jasno, da mora še pred prvim ogrevalnim krogom Pedrosa s prvega na zadnje štartno zaradi okvare motorja, kot narekuje pravilnik. Kot tudi ni bilo predvideno leta 2014 v Sachsenringu, da se bo gruča dirkačev znašla na še eni tanki beli črti: tisti iz boxov na dirkališče. Naštevali bi lahko še kar nekaj primerov, ko je pravilnik Motogpja doživel kolaps in s tem veliko zmede, slabe volje in posledično neposrečenih trenutkov.

Simoncelli je moral v Katalonijo leta 2011 v spremstvu oboroženih varnostnikov, saj je po dogodku v Le Mansu dirko prej po zunanji strani Pedrosi zaprl ovinek, Španec ni imel drugam zaviti kot v zadek Simoncellijeve Honde in ob padcu zlomil ključnico. Tovrstno početje je med huje kaznovanimi in takrat je pokojni skuštranec zelo pazil, četudi se je njegovo početje kdaj pa kdaj ponovilo. Na dom je dobil anonimno pismo z metkom. Poleg zaušnice vodstva Dorne jih je slišal tudi od dirkačev samih. »Pa me bodo aretirali,« je v pogovoru z Lorenzom povedal z nasmehom. Danes so to samo grenki spomini, ampak ključnega pomena.

(Le Mans, 2011)

Marc in Valentino si delita veliko več kot samo vikende. Ko je bil Valentino mlajši, jih je konkretno ušpičil. Vsak lahko našteje vsaj 5 spornih momentov v roku 10 sekund. V dolgi karieri si je nabral številne sovražnike s svojimi manevri, a ravno to je občinstvo občudovalo. Marc počne popolnoma enake stvari, a v drugem času. V času, ko Valentino še vozi. Edina večja razlika med njima in njunim početjem so posledice njunih manevrov. Dorna pa je pri teh dveh dirkačih popolnoma brez hrbtenice. Zato se je sezona 2015 tudi končala tako grenko (pa ne zaradi Lorenzove zmage, kot absolutno nesprejemljiv odziv Dorne, ko ni reagirala pravočasno).

(Termas de Rio Hondo, 2018)

Vse prevečkrat se prebere stavek »To je dirkanje«. Dirka je štart, prerivanje, prehitevanje (tudi na nož, če je brez posledic), pošiljanje v prepovedane kraje, nagajanje ... Še konference so del dirkanja. Ampak vedno bi morale biti upoštevane meje. Če obstaja pravilnik, obstaja za vse in se ga je potrebno držati. Sankcije, zaušnice, pritožbe in dolgi nosovi. Vse v okvirju športnosti. Vse v črtah.

(Sepang, 2015)

Dveh tankih črtah na robu asfalta.

Dveh tankih črtah dirkanja.

Dveh tankih črtah športa.

zadnje
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov

Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno