• IZOLA 91.7 MHz
  • PORTOROŽ 107.9 MHz
  • ANKARAN 91.7 MHz
  • KOZINA 105.1 MHz
  • KOPER 91.7 MHz
  • ILIRSKA BISTRICA 106.3 MHz
  • PIRAN 106.2 MHz
  • KOPER IN OKOLICA 95.6 MHz
  • KOPER 107.9 MHz
HRASTOVLJE  12:00
vrti se // SUMMERTIME SADNESS   avtor // LANA DEL REY
STUDIO 05-6680-800
SMS 031-533-288
RADAR 080 107 9

Informacije s področja uveljavljanja pravic iz javnih sredstev

Na vseh štirih enotah in sedežu Centra za socialno delo Južna Primorska v zadnjih dneh telefoni neprekinjeno zvonijo. Klicatelji imate veliko vprašanj v zvezi s pravicami iz javnih sredstev.

Vse poslušalce in upravičence o pravicah iz javnih sredstev zato želimo seznaniti z nekaterimi pomembnimi informacijami, ki so bile sprejete v času izredne situacije povezane z epidemijo.

Radiu Capris se prijazno zahvaljujemo za to priložnost!

Torej - Državni zbor je 02.04.2020 sprejel Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki v nekaterih delih velja tudi za področje pravic iz javnih sredstev in sicer v zvezi s …

   1. Podaljšanjem pravic iz javnih sredstev sporočamo:

Vse pravice iz javnih sredstev, razen izrednih denarnih socialnih pomoči, torej govorimo o redni denarni socialni pomoči, varstvenem dodatku, obveznem in dodatnem zdravstvenem zavarovanju, subvenciji najemnine, otroškemu dodatku in znižanem plačilu vrtca,  ki so se iztekle v mesecu marcu 2020 oziroma v času izvajanja ukrepov po tem zakonu, se bodo avtomatično mesečno podaljšale za čas enega meseca, dokler trajajo izredni ukrepi.

V praksi to pomeni, da tisti, ki imajo na dan 30. 4. 2020 veljavno pravico, torej tisti, ki jo prejemajo vsak mesec in v mesecu aprilu, zaradi izrednih razmer ne bodo uspeli oddati vloge ali jo bodo oddali kasneje, jim bo pravica avtomatično podaljšana za en mesec, to je do 31. 5. 2020. O tem ne bo izdana posebna odločba, upravičenci bodo prejeli nakazilo sredstev na njihov TRR kot običajno in tako v tem času ne bodo ostali brez sredstev za preživljanje.

Vse, ki imajo veljavno pravico in imajo možnost vložiti vlogo za podaljšanje pravice do denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka, zdravstvenega zavarovanja ali subvencije najemnine, pa to lahko vseeno storijo tako, da izpolnjeno vlogo s potrebnimi prilogami pošljejo po navadni pošti, po elektronski pošti ali oddajo v nabiralnik pred pristojno enoto centra. Enote CSD Južna Primorska, ki so v Izoli, Kopru, Piranu in Sežani imajo urejeno, da za tiste, ki nimajo možnosti natisniti vloge, z ozirom, da so papirnice zaprte, te dobijo v prostorih vseh štirih enot centra, jo tam lahko izpolnijo in tudi takoj oddajo.

Kdor bo vlogo za podaljšanje pravice oddal, bo skladno z veljavno zakonodajo po pošti, na dom kot običajno prejel odločbo,

Nujno pa morajo vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev oddati:

-       Tisti, ki trenutno nimajo veljavne pravice iz javnih sredstev in jo želijo uveljavljati,

-       tisti, ki želijo javiti spremembo, ki vpliva na veljavne pravice in

-       tisti, ki želijo uveljavljati pravico do izredne denarne socialne pomoči.

 

   2. Pri uveljavljanju  pravice do Izredne denarne socialne pomoči je pomembno naslednje:

Upravičence, ki so pred kratkim prejeli izredno denarno socialno pomoč naj ne skrbi, ker najverjetneje ne bodo uspeli te pomoči pravočasno ali namensko porabiti ter pravočasno dostaviti dokazil o tem! V času izrednih razmer namreč roki za porabo izredne denarne socialne pomoči in dostavo dokazil ne tečejo.

Trenutne izredne razmere so marsikaterega posameznika ali družino zelo prizadele in so se znašli v materialni stiski. Svetujemo, naj se obrnejo na pristojno enoto centra in podajo vlogo za izredno denarno socialno pomoč, v kateri naj navedejo vse okoliščine trenutne materialne stiske. Te vloge bomo obravnavali prioritetno.

Pomembno je, da vlogo izpolnite v celoti, vzemite si čas in opišite razloge, zaradi katerih ste se znašli v položaju materialne ogroženosti oz. kakšne izredne stroške imate ter ne pozabite navesti za kakšen namen potrebujete pomoč. Razumljivo pojasnite materialno ogroženost oz. izredne stroške, ki jih ne morete pokriti. V kolikor imate dokazila o materialni ogroženosti (kot npr. prenehanje pogodbe o zaposlitvi, napotitev na čakanje, druga dokazila), račune za izredne stroške in bančne izpiske vseh družinskih članov, za 3 mesece pred mesecem vložitve vloge, jih priložite.

Sicer pa vsak posamezni primer obravnavamo posebej in upoštevamo okoliščine, ki jih ne moremo posploševati, zato tudi ne moremo na splošno odgovoriti vsakemu, ko nas kontaktirate in sprašujete o višini pomoči. Svetujemo, da se vsekakor obrnete za pomoč na enote centra, skupaj bomo poiskali rešitev.

Omeniti in spomniti želimo na družine s šoloobveznimi otroki, kateri člani imajo stalno bivanje v Sloveniji, nimajo prihrankov, imajo nizke dohodke in ki trenutno ne morejo uveljavljati ostalih oblik pomoči. Prepoznavamo, da so se morebiti te družine trenutno znašle v največji stiski in bi v teh razmerah potrebovale dodatna sredstva za premostitev trenutnega stanja. Te lahko, v kolikor presodijo, da ne zmorejo s svojimi dohodki pokriti vseh nujnih življenjskih stroškov, kot so hrana ali plačilo položnic, oddajo vlogo za izredno denarno socialno pomoč.

 

   3.     Pomembna novost, ki jo je prinesel Interventni zakon je Enkratni solidarnostni dodatek,

… ki je namenjen ranljivim skupinam prebivalcev.

Vsi upravičenci do redne denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka za mesec april in ki niso upravičeni do solidarnostnega dodatka za upokojence, bodo prejeli enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 eur.

Vsak upravičenec torej prejme dodatek, kar primeroma pomeni, da bosta zakonca, ki sta oba upravičena do denarne socialne pomoči, prejela 300 eur dodatka, 4 članska družina, v kateri so vsi štirje upravičeni do denarne socialne pomoči, bo prejela 600 eur solidarnostnega dodatka – 150 eur na vsakega družinskega člana.

Dodatek bo predvidoma izplačan v mesecu aprilu, in sicer 30. 4. 2020

Za enkratni solidarnostni dodatek ni potrebno oddati nobene vloge.

Do solidarnostnega dodatka v višini 150 eur so upravičeni tudi redni študentje, ki imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji.

Kot smo predhodno že omenili, bodo do enkratnega solidarnostnega dodatka upravičeni tudi upokojenci, ki prejemajo nizko pokojnino in tiste brezposelne osebe, ki so prejemniki invalidskega nadomestila, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji in pokojnina ali nadomestilo ne presega 700 eur.

Višina tega dodatka je torej odvisna od višine pokojnine.

Upokojenci bodo solidarnostni dodatek prejeli ob izplačilu aprilske pokojnine.

Prav tako bodo tudi velike družine s tremi ali več otroki, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev dodatka za velike družine, zaradi izrednih razmer prejeli višji dodatek, in sicer družine s tremi otroki bodo prejele 100 eur višji dodatek (505 eur), tiste družine, ki imajo štiri ali več otrok pa prejmejo 200 eur višji dodatek za velike družine (691).

 

Na vseh štirih enotah CSD Južna Primorska smo neprekinjeno dosegljivi na elektronskem naslovu in telefonih. Ker imamo klicev res zelo veliko, prosimo, da pokusite večkrat. Za razumevanje se vam zahvaljujemo!

Hvala vam tudi in predvsem, ker ostajate doma in tako čuvate svoje in naše zdravje!

 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov

Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno