• IZOLA 91.7 MHz
  • PORTOROŽ 107.9 MHz
  • ANKARAN 91.7 MHz
  • KOZINA 105.1 MHz
  • KOPER 91.7 MHz
  • ILIRSKA BISTRICA 106.3 MHz
  • PIRAN 106.2 MHz
  • KOPER IN OKOLICA 95.6 MHz
  • KOPER 107.9 MHz
TRIBAN  10:16
vrti se // BREAKFAST AT TIFFANY'S   avtor // DEEP BLUE SOMETHING
STUDIO 05-6680-800
SMS 031-533-288
RADAR 080 107 9

Vse o koronavirusu

Potem ko je Slovenija razglasila epidemijo koronavirusa in ustavila družabno življenje v državi, se je naše življenje v veliki meri spremenilo. Da bi se kar se da hitro vrnili v stare tirnice in premagali virus, pa je v veliki meri odvisno tudi od nas samih in skupni skrbi za javno zdravje. Zato bomo vse koristne informacije in ključne napoteke predstavili v tem članku, vse na enem mestu.

Kaj je novi koronavirus?

Koronavirusi so velika družina virusov, ki povzročajo bolezen, ki se lahko kaže kot navaden prehlad, lahko pa tudi kot resna boleze. COVID-19 je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča novi koronavirus (SARS CoV-2).

Kako se virus širi?

Ljudje se lahko okužijo z vdihavanjem drobnih kapljic od okužene osebe, ki kašlja ali kiha. Potreben je tesnejši stik z bolnikom na razdalji manj kot 1,5 metrov. Ljudje se lahko okužijo tudi, če se dotaknejo onesnaženih površin, potem pa še svojega nosu, ust ali oči.

Kakšni so bolezenski znaki?

Pri večini ljudi bolezen poteka v blagi obliki, nekateri pa lahko resno zbolijo. Bolezenski znaki: vročina, kašelj, težko diganje, bolečina v mišicah in utrujenost.

Kako lahko sebe in druge zaščitite pred okužbo?

1. Izogibajte se tesnim stikom z bolnimi ljudmi, zlasti ljudmi, ki kašljajo ali kihajo. #ostanidoma

2. Kašljajte in kihajte v rokav ali robec, NE v roko. Uporabljeni robec nemudoma odvzite v zaprt koš za smeti in si roke umijte z vodo in milom.

3. Ne dotikajte se oči, nosu in ust, ne da bi si predhodno umili roke.

4. Redno in pravilno si umivajte roke z vodom ter milom vsaj 20 sekund ALI uporabite alhkoholno razkužilo po kašlanju/kihanju, pred jedjo ali pripravo hrane, po uporabi straišča in po dotikanju površin na javnih mestih.

5. Poskrbite za redno zračenje zaprtih prostorov.

6. Izogibajte se stikom z ljudmi: bodite vsaj 1,5 metrov oddaljeni od drugih, zlasti od tistih, ki kašljajo ali kihajo.

7. Ravnajte odgovorno in zaščitite sebe, svoje bližnje in najbolj ranljive skupine.

Kaj storiti, če zbolite?

Če ste bili na območju, kjer se pojavlja COVID-19, ali ste bili v stiku z osebo, ki ima COVID-19, in v 14h dneh razvijate znake, kot so kašelj, vročina ali težko dihanje:

a) ostanite doma, izogibajte se stikom z drugimi ljudmi

b) po telefonu se posvetujte z zdravstveno službo, natačno opišite svoje bolezenske znake, zgodovijo potovanje in stike

c)  ne hodite osebno z zdravniku, na urgenco ali v bolnišnico, saj lahko okužite druge ljudi. Če morate vzpostaviti stik s svojim zdravnikom ali obiskati nujno medicinsko pomoč, prej pokličite; vedno opišite svoje bolezenske znake, zgodovino, potovanja in stike.

Informacije o virusu

Vsem je na voljo tudi brezplačna številka za informacije o COVID-19: 080 14 04. Klicateljem je na voljo vsak dan od 8. do 20. ure, kjer na vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov Medicinske fakultete UL pod mentorstvom strokovnjakov. V nujnih primerih v vseh državah članicah EU pokličite 112.

Kaj storiti če potujete?

Nenujna potovanja v tujino se odsvetujejo. Če potovvanje ne morete odložiti, dosledno izvajajte higienske ukrepe. Če potujete na območja, kjer obstaja tveganje za izpostavljenost COVID-19 dosledno izvajajte higienske ukrepe in ohranite razdaljo od ljudi, kolikor je le moogče, in upoštevajte zdravstvene nasvete na tem območju. Če v tujini zbolite takoj obvestite medicinsko osebje in poiščite pomoč. Če je mogoče se izogibajte javnemu prevozu in upoštevajte vse nasvete (glej zgoraj).

 

Vir informacij: Nacionalni inštitut za javno zdravje

Foto: Vir informacij: Nacionalni inštitut za javno zdravje

Vse informacije: Nacionalni inštitut za javno zdravje ali Državni portal o Koronavirusu

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov

Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno