STUDIO: 05 6680 800
|
|
PROMET: 080 107 9

Bodite radovedni v sklopu Tednov vseživljenjskega učenja

Približuje se dan, ko bo večina šolarjev zapustila šolske klopi, a to ne pomeni, da se je zanje zaključilo tudi učenje. Učimo se vse življenje in čeprav učenje pogosto povezujemo s šolo, z zapiski in domačimi nalogami, lahko pravzaprav na vsakem koraku vsakdana odkrijemo kaj novega. Da učenje ni mučenje in da učenje tako “na uč” ne pozna starostnih ali drugih omejitev, smo tudi letos pokazali s Tedni vseživljenjskega učenja.

Projekt Tedni vseživljenjskega učenja usklajujejo na Andragoškem centru Slovenije (ACS) in ga prirejajo v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi pa tudi onkraj naših meja. Z njim vsi sodelujoči opozarjamo na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema kot posameznik, udeleženec na trgu dela ter član različnih skupnosti. Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) so tako najvidnejša kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Veseli smo, da jo na Ljudski univerzi Koper v vlogi območnega koordinatorja prinašamo v obalno-kraško regijo. Na letošnjih 29. Tednih vseživljenjskega učenja smo z več kot 25 sodelujočimi organizacijami in posamezniki, ki verjamejo v pomen učenja, organizirali več kot 70 dogodkov – od delavnic, razstav, predavanj, predstavitev športnih, kulturnih aktivnosti. Nabor dogodkov vsekakor ni bil boren.

Svojo radovednost so lahko obiskovalci odžejali na delavnici ustvarjalnega sproščanja s pikicami, kjer so ustvarjali mandale, na predavanju, kjer so odkrivali moč samozavesti v javnem nastopanju, spoznavali, kako ravnati s svojimi financami. Preizkusili so se v irskih plesih, v istrskih igrah, izdelovali lovilce sanj. Gostili so fotografske razstave, razstave predmetov, ustvarjenih s ponovno uporabo odsluženih materialov … Učenci v šolah so se učili brati deklaracije, se podali v svet radioamaterstva in po poti Velikanov Istre ter drugih izletih. Starejši so se družili z mlajšimi v medgeneracijskih dogodkih skupnega branja, kuhanja in športanja. Iz srca se zahvaljujmo šolam, knjižnicam, društvom in posameznikom, ki so s svojo izvirnostjo in žarom sooblikovali program letošnjih Tednov vseživljenjskega učenja.

Vstopamo v zadnji del Tednov vseživljenjskega učenja, ki bodo z nami sicer še do nedelje, 16. junija. V teh dneh nas čaka še kar nekaj dogodkov: KLIK. Vsi zainteresirani ste lepo vabljeni, da se pridružite dogodkom. Opisi dogodkov in točni termini so dostopni na spletni strani in na družbenih omrežjih Ljudske univerze Koper, za več informacij lahko tudi pokličete na 05 612 80 11.

"Letos nam je na Ljudski univerzi Koper pripadla izredna čast otvoriti Tedne vseživljenjskega učenja; otvoritveno slovestnost smo priredili v sodelovanju z Gledališčem Koper, kjer se je odvilo nacionalno odprtje. Na slavnostnem nacionalnem odprtju festivala so bili slikovito predstavljeni pomen, vloga in potek Tednov vseživljenjskega učenja. Dogodek je bil izveden ob finančni podpori Ministrstva za vzgojo in izobraževanje ter Mestne občine Koper. Obiskalo ga je prek 200 gostov, med njimi tudi minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda in župan Mestne občine Koper Aleš Bržan. Zbrane so poleg njiju nagovorili direktorica Andragoškega centra Republike Slovenije dr. Nataša Potočnik in direktorica Ljudske univerze Koper dr. Tina Rožac. Z navdihujočim govorom je nastopil tudi predsednik društva Naredi nekaj za naravo, prostovoljec, okoljevarstvenik in nominiranec za osebnost leta 2018 ter dobrotnika leta 2023 dr. Miha Vivoda," povedo v Ljudski univerzi Koper.

    Direktorica Ljudske univerze Koper, Tina Rožac:

    Dean Plahuta o Vinski abecedi in lokalnih posebnostih Marezig:

    Sandra Korenika Marsetič o metodi IKIGAI:

    Barbara Gros iz Društva bolnikov Zebra o predavanju Tisoč obrazov Fibromialgije:

    Valentina je predstavila šolo Irskega plesa: