STUDIO: 05 6680 800
|
|
PROMET: 080 107 9

"Fabio je trenutno najbolj zanimiv dirkač prvenstva"

Jarna še nisem spoznal v živo. Večkrat sem ga srečal v Paddocku. Preko znancev nekega dne izvem, da živi v Sloveniji in, da je njegova ljubezen moja bivša sošolka s faksa. Svet je zelo majhen, očitno.
Nič. Glede na covid situacijo mu pišem in dogovoriva se za intervju. Če ima kdo zanimive MotoGP zgodbe, je to zagotovo on.

Jarno, prihajaš z Nizozemske, živiš v Sloveniji, potuješ po vsem svetu. Kje ti je pravzaprav najljubše? Od kod ljubezen do motociklističnega dirkanja?
Oče je nekoč dirkal na Nizozemskem državnem prvenstvu do 125 ccm. Doma so bili vedno motorji. Prvič sem se peljal na motorju, ko sem imel 2 leti, leže na tanku za gorivo. Tudi sam sem dirkal na enem 600-kubičnem motorju na Nizozemskem. Kmalu pa ugotovil, da nimam dovolj časa, denarja in … talenta.

Kaj te je prineslo v MotoGP Paddock?
Od nekdaj gojim strast do dirkanja in leta 2008 sem dobil priložnost v Italiji pri Alpinestarsu. Zanje sem skrbel v prvenstvu World Superbike, po treh sezonah pa uspel
vstopiti v MotoGP. Ko sem Alpinestars zapustil, so me poklicali iz podjetja Scorpion Helmets in od tedaj delam zanje.

 Za koga si skrbel v preteklosti in za koga iz dirkalne karavane skrbiš zdaj?
Ko sem bil pri Alpinestars, sem skrbel za veliko dirkačev v WSBK, ampak tudi nekaj tekmovalcev v svetovnem Downhill MTB prvenstvu, v Red Bull Rookies in nekaj drugih športnih disciplinah. Ko sem prestopil v MotoGP, sem skrbel za vse dirkače, ki so uporabljali Alpinestars, torej za res veliko dirkačev! Odkar sem pri Scorpionu pa delam ekskluzivno za Fabia Quartararoja v MotoGP in Alessandra Zaccona v Moto-E prvenstvu.

SCORPION HELMETS najdete tudi v Piaggio Centru Koper!

Kaj je pravzaprav tvoje delo? Lahko opišeš svoje dneve v paddocku?
“Racing Service”, kot mu rečemo, je v osnovi skrb, da je produkt naše znamke v najboljšem stanju. Ko smo na dirkališču, ne skrbim samo za stanje Scorpion produktov, temveč sem tudi stik z javnostjo in odgovarjam na kakršnakoli vprašanja v zvezi z našimi izdelki. Osebno pripravljam Fabiove čelade čez ves vikend in pred tem. Čelade morajo namreč biti čiste, lepo mu morajo sesti na glavo … Ob tem pa spremljam tudi vremensko napoved, saj mora imeti dirkač na voljo več izbire. Zatemnjen vizir v soncu, dežno čelado, svetlejši vizir v oblačnih razmerah … Ko je čelada pripravljena, nanjo naložim še dva “tear-offa” – tisto tanko plastično folijo, ki se jo sname, ko se ta umaže. Moje delo je pravzaprav to, da Fabio nima skrbi s čelado in se lahko popolnoma osredotoči na dirkanje.

V kolikšni meri je Covid otežil tvoje delo, glede na to, da delaš s čeladami, ki so v neposrednem stiku z dirkačem in njegovimi dihali?
Celoten kader, ki vstopa v MotoGP paddock, je pod izredno strogimi omejitvami, da bi bili čim bolj varni. Vsi smo redno testirani, v času dirkalnega vikenda pa moramo ostati v “mehurčku”. Zaradi tega moram tudi sam vedno dobro razkužiti dlani, ko delam s čeladami.

Če bi lahko izbiral, za koga bi delal med še aktivnimi dirkači? Kaj pa iz preteklosti?
V tem trenutku mislim, da je Fabio najbolj zanimiv dirkač prvenstva in si res ne bi želel delati z nikomer drugim. Iz preteklosti? Hm … Dobro vprašanje. Če bi lahko šel nazaj v čas, bi raje poskrbel za večjo varnost dirkačev z znanjem, ki ga imamo danes.

V Sloveniji si našel ljubezen in si ustvaril novo, hči Liso.
Res je! Septembra lani sem postal oče. Lisa je tudi razlog, da letos prvič v življenju nisem najbolj navdušen nad začetkom sezone. Hudo mi je za vsak dan, ki ga ne morem preživeti z njo. K sreči bom med eno in drugo dirko prišel domov in te trenutke komaj čakam.

Najljubše dirkališče?
Za obisk ali za vožnjo? Najraje bi se zapeljal po starem Assnu, preden so ga spremenili. Kakšno dirkališče je bilo to … Za obisk? Veliko jih je: Mugello, Jerez, Brno, Phillip Island … preveč!
Napoved za sezono 2021? Koga vidiš kot favorita?
Vse je odvisno od Marca. Lani je bilo izredno zanimivo, ker nisi uspel predvideti, kaj se bo zgodilo vikend kasneje. Vsi so dajali občutek, da so potencialni kandidati za svetovno prvenstvo. Po minulih testih zgleda, da letos ne bo dosti drugače. Vsi so izjemno hitri, razlike so zelo majhne. Ampak, če se vrne Marc, bo za vse veliko težje...

Kako vidiš Slovence in dirkanje, mogoče primerjava z Nizozemsko.
Šport je zelo priljubljen v Sloveniji. Smučarski skoki, košarka, Mx in tudi MotoGP. Veliko ljudi pozna MotoGP in mu sledi, mislim, da celo več kot na Nizozemskem. Sijajno bi bilo imeti slovenski talent v svetovnem prvenstvu, za katerega bi lahko vsi domači navijali.