STUDIO: 05 6680 800
|
|
PROMET: 080 107 9

"Marquez je prehitro začel obremenjevati roko"

Govorili smo s primarijem mag. Venčeslavom Pišotom, specialistom ortopedije glede Marquezove poškodbe in morebitne operacije.

V zadnjih urah so si novice sledile po domino efektu. Ali lahko tretja operacija nadlahti za Marqueza pomeni tudi konec kariere? Po analizi rentgenskega posnetka prve operacije, nam je Primarij mag. Venčeslav Pišot, ki se vse življenje ukvarja z ortopedijo in tovrstnimi poškodbami povedal:
»Biomehanski principi veljajo tudi za vrhunske ase. Pri Marquezovem večivernem zlomu srednjega dela nadlahtnice je bila operativna stabilizacija s titanium ploščo in vijaki nujna, saj brez nje ne bi prišlo do uspešnega celjenja kosti. Operacija je tudi po sliki sodeč bila narejena dobro, tudi vmesni odlomek v obliki metulja je na svojem mestu, utrjen z vijaki. Napaka prihaja s strani tistih, ki so mu dovolili prezgodaj nazaj na motor in druga pretiravanja, všečna navijačem, vendar skregana  z ortopedijo. Zmerna obremenitev stimulira zaraščanje kosti, pretirana pa lahko omaja vijake ali celo zlomi ploščo zaradi preutrujenosti materiala, kar privede do ponovne operacije.«  

Torej, povratek na motor, le nekaj dni po operaciji ni bila najboljša odločitev. Zagotovo pa so k temu pripomogli kolo, skleci in ostale vaje, ki so preobremenjevale roko. Albetro Puig (Vodilni ekipe HRC) je povedal, da je ob odpiranju okna Marc vnovič zlomil ploščo in zato moral na drugo operacijo.
"S potekom in izidom druge operacije nisem seznanjen, vsekakor bi Marquezov zlom potreboval večjo mero pazljivosti in odmika od interesa javnosti. Ravno zaradi tega se sedaj pogovarjajo o tretji operaciji, ko bodo spongiozno kost odvzeli iz medenice in jo naložili ob zlomu, da bo zapolnila vrzel in pospešila kostno preraščanje."

"Težko okno, ki bi naj ga odpiral Marquez, je lahko tista kaplja čez  rob, da se je zlomila plošča, saj kostni kalus še ni bil dovolj močan".

Vprašanje je sledilo: Kakšna je rehabilitacija ob tovrstni poškodbi?
»Po operaciji je nekaj dni boleče odvzemno mesto na medenici, vsekakor pa bo humerus po tretji operaciji potreboval od 3 do 5-mesečno pravilno vodeno rehabilitacijo.

Beseda strokovnjaka
Primarij mag. Venčeslav Pišot je že v mladosti poznal vse hodnike Valdoltre. Po diplomi na Fakulteti za medicino v Ljubljani se je specializiral v razvoju otropedske medicine. Prevzel je vodstvo Valdoltre leta 1986 in jo vodil 27 let. Pred dvajsetimi leti je odprl raziskovalni inštitut, v svoji karieri pa je prejel številna priznanja in nagrade, med drugim ga je za z Redom zasluge nagradil sam Predsednik republike.