STUDIO: 05 6680 800
|
|
PROMET: 080 107 9

Caprisovci izbirate naj knjigo meseca maja

Toplo vreme nas vse bolj vabi v naravo. Kaj pa če bi s seboj vzeli knjigo in se prepustili branju? Imate dilemo katero? Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper namreč v sodelovanju s poslušalci Radia Capris izbira knjigo meseca maja. Sicer pa vse predloge za dobro branje najdete na strani Dobre knjigeKLIK.

Knjižnica Koper je tu s priporočilnim seznamom 52 knjig, ki jih morate prebrati. Kot vsak mesec do sedaj, so pravili ožji izbor, ki je lahko tudi odličen namig za vaše branje v tem mesecu. Glasujte za svojega najljubšega avtorja in se potegujte za brezplačno letno članarino. Med vsemi glasovi bomo izbrali nekoga, ki bo lahko koprsko knjižnico obiskoval brezplačno.

Torej katera bo torej vaša naljubša knjiga tega meseca? Glasujte! Oddajte svoj glas v spodnjem obrazcu ali na našem Instagramu. Tista, ki prejme največ glasov, bo zmagovalna. Med vsemi pa bomo izbrali nekoga, ki bo dobil letno članarino v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper.

V predel ODOGOVOR zapišite naslov knjige za katero glasujete. 

1. Nino Haratišvili – Osmo življenje: (za Brilko)

Epska saga gruzijske rodbine Jaši je mogočna, večplastna pripoved o življenju v nekdanji sovjetski republiki v zahodnem Zakavkazju. Pisateljica zgodbo pripoveduje skozi osem, večinoma ženskih glasov. Vsako poglavje je posvečeno osebi, ki je v njem v središču pozornosti, vendar pa se sedem popisanih življenj v sicer ločenih zgodbah med seboj vseskozi prepleta. Naslovu zadnjega poglavja Brilka sledijo prazne strani, kar lahko pomeni ... Zgodbe se vrstijo iz generacije v generacijo, pri čemer se vsaka naslednja nadaljuje od prejšnjega pripovedovalca in se nato nadgrajuje. Na ta način pisateljica popisuje zgodovino svojega naroda. Več kot tisoč strani nepretrganega branja – ko pa sem prišla do konca, je bila prekratka. Nino Haratišvili je gruzijsko-nemška pisateljica, dramatičarka in gledališka režiserka.

2. Antonio Scurati – M. sin stoletja

Predlagamo v branje knjigo "M. Sin stoletja", ki jo je napisal italijanski filozof in sociolog Antonio Scurati in je izjemno aktualna za vse, ki se zanimajo za prihodnost našega sveta. Delo pokriva obdobje od ustanovitve Zveze bojevnikov leta 1919 do leta 1925, ko je Mussolini kot predsednik vlade prevzel odgovornost za umor socialističnega poslanca Matteottija. Knjiga je prvi del načrtovane trilogije, ki se bo po besedah avtorja morda razširila na kvadrologijo ali celo pentologijo. Struktura knjige je mešanica romana in dokumentarca, ki vključuje članke, telegrame, govore, poročila policije in dnevniške zapise. Opisuje socialne in politične razmere v Italiji po prvi svetovni vojni, kjer je bila komunistična revolucija tik pred vrati. Roman sledi tudi vodji socialistov Nicoli Bombacciju, usodi umorjenega Giacoma Matteottija in legendarnemu pesniku Gabrieleju D'Annunziu. V delu izvemo tudi o Mussolinijevih ljubimkah, kot so bile Ida Dalser, Bianca Ceccato in Margherita Sarfatti. Scurati Mussolinija opisuje kot prvega populista, kar je še vedno aktualno v današnjem času. Po mnenju avtorja je fašizem preprosto populizem, ki ga lahko postavimo nasproti današnjim populizmom in sovranizmom.

3.  Charmaine Wilkerson – Črni kolač

Roman Črni kolač je zgodba polna napetosti, ki raziskuje teme identitete, izgube in skrivnosti znotraj družine, skozi prizmo iskanja osebne zgodovine. Vse se začne, ko Eleanor Bennett po svoji smrti svojima razdvojenima otrokoma, Bryonu in Bennyju, zapusti skrivnosten zvočni posnetek in družinski recept za črni kolač. Skozi pripoved, ki nas popelje nazaj na karibsko otočje, roman razkriva zgodbo mladega dekleta, njeno ljubezen do plavanja in zapletene družinske vezi. Skozi to čustveno nasičeno pripoved bomo skupaj z bratom in sestro stopili na pot odkrivanja, ali bosta skupaj zmogla pojesti mamin črni kolač in razvozlati tančice, ki so dolga leta zakrivale njuno družinsko zgodovino. "Črni kolač" je več kot le knjiga; je globoko čustveno potovanje, ki se dotika srca, razkriva globoke povezave in preseneča z nepričakovanimi zasuki ter tako močno vpliva na bralca.

4.  Catherine Anderson – Anniejina pesem

Anniejina pesem je čarobno potovanje skozi svet ljubezni in osebne rasti. V romanu Anniejina pesem spremljamo zgodbo Annie Trimble, ki živi v samotnem svetu, nedostopnem in nerazumljenem za druge. Kljub temu je njeno srce polno ljubezni in sočutja. Ko Alex Montgomery izve za krutost, ki jo je doživela Annie, se odloči, da jo bo zaščitil in poskrbel zanjo in za otroka, ki ga nosi pod srcem. Toda med Annie in Alexom se začne razvijati dosti več, kot si je Alex kdaj koli predstavljal.