STUDIO: 05 6680 800
|
|
PROMET: 080 107 9

Čudežni zaščitnik Kopra

Koper letos praznuje 1500. obletnico, rdeča nit praznovanja jubileja sta življenje in dediščina sv. Nazarija. Njegov kip iz 16. stoletja bo na slovenski kulturni praznik izjemoma na ogled v Pokrajinskem muzeju Koper.
 
Legenda koprskega zaščitnika
 
Po izročilu je bil prvi škof v mestu sv. Nazarij ustoličen leta 524. Rodil naj bi se v istrski vasici Boršt nekje med leti 470 in 480. Pripadal je bogati družini z rimsko-grškim poreklom. Njegovo škofovsko posvečenje je leta 524 izvedel papež Janez I., na pobudo oglejskega patriarha Štefana in cesarja Justina I. Do Kopra se je odpravil peš in na poti do mesta začel izvajati čudež. Utrujen od poti je stopil v morje in začel hoditi po vodi. Za njim se je nad gladino širila bela svetloba, kar so številni zaznali kot božji znak. Pričakali so ga na obali mesta, kjer so ga razglasili za čudežnega škofa.
 
Sv. Nazarij je tako postal priljubljen škof vseh ljudi. Umrl je leta 557 in legenda pravi, da so se po njegovi smrti, leta 601, na njegovih posmrtnih ostankih dogajali čudeži ljudem, ki so molili in ga prosili za pomoč. Ljudje takrat niso vedeli, da na mestu, kjer se dogajajo čudeži, ležijo prav njegovi posmrtni ostanki, vse dokler se nekemu meščanu ni v sanjah prikazal angel in mu jih pokazal.
 
Na slovenski kulturni praznik bo v Pokrajinskem muzeju Koper izjemoma na ogled leseni kip svetega Nazarija iz 16. stoletja. Dragocena muzealija gre nato na konservatorsko-restavratorsko obnovo, ki jo bo opravil Restavratorski center ZVKDS v Ljubljani.


 
19. junij: Dan praznovanja
 
Prebivalci Kopra so vsako leto 19. junija praznovali spomin na svojega zaščitnika, ki jim je prinesel vero, upanje in ozdravitev. Na ta praznični dan so mesto okrasili s sivko, ki velja za klasje sv. Nazarija, njen posebni vonj pa je dal mestu prazničen pečat. Meščanke so prodajale šopke sivk in značilno pecivo bussolai. Na ta dan so organizirali tudi sejem sv. Nazarija in mogočno procesijo po ulicah Kopra s svetnikovimi relikvijami.
 
Ob letošnjem jubileju bodo v Kopru 19. junija obudili nekoč tradicionalno praznovanje. Sicer bo v mestu skozi celo leto praznično vzdušje, tako domačine kot tudi obiskovalce pa bodo vsak mesec privabljale raznolike prireditve. Celoten program najdete na www.visitkoper.si.