STUDIO: 05 6680 800
|
|
PROMET: 080 107 9

FOTO: Vrata odpira Grand Koper

Ta petek svoja vrata odpira prenovljen osrednji koprski hotel. Po novem ga bodo krasile 4 zvezdice, iz Hotela Koper pa je preimenovan v Grand Koper. Prvi obiskovalci ga bodo lahko obiskali že ta vikend. 

Aleš Piščanc in Marja Černe sta se v želji po dvigu nivoja koprske turistične ponudbe, odločila, da bosta svojemu mestu vdahnila novo življenje. Prenovila sta osrednji koprski hotel, ki ga za ljubitelje lepega in sodobnega dizajna odpirata ta vikend. Navdih za prenovo sta črpala predvsem iz zgodovine te mogočne stavbe, želita pa si, da bi, tudi zaradi svoje strateške pozicije, postal osrednja točka koprskega obmorskega središča – ne le za njegove obiskovalce, pač pa tudi za vse ostale, saj Grand Koper poleg hotelske ponudbe piše še mnoge druge zgodbe.

Sama stavba v resnici ni prav drugačna od prvotne, ki jo je pred skoraj 70 leti zasnoval Edo Mihevc, saj ohranja njeno strukturo in odprtost. Svoje vire pri prenovi interierja sicer črpa iz lastne zgodovine, a se fokusira na moderen pridih, vrhunske storitve in posebno dizajnersko zgodbo. Ključni element hotela je tudi njegova drugačna in vedno trendovska kulinarična ponudba, na kateri svojo zgodbo Marja in Aleš gradita že celo zadnje desetletje. 

»Grand Koper vidimo kot neke vrste mesto v mestu: poleg hotelskih sob so namreč njegov pomembni deli še restavracija, picerija, kavarna, večerni lokal, na voljo so tudi coworking prostori … Želimo si, da Grand Koper (ponovno) postane prostor za druženje – ne samo naših gostov, torej poslovnežev, turistov in obiskovalcev, pač pa tudi lokalnega prebivalstva. Na ta način obujamo njegov pretekli povezovalni duh, spreminjamo mite o hotelu kot zaprtem prostoru, predvsem pa gradimo na odprtosti na vseh nivojih.« pove Piščanc.

Grand Koper nagovarja predvsem poslovnega gosta, pare in popotnike. Zadovoljil pa bo tudi družine in večje skupine, npr. športnike na pripravah – predvsem v času izven glavne sezone. V hotelu je 8 različnih tipov dizajnerskih sob, skupaj pa jih naštejemo natančno 60. Gostom bosta v drugi polovici leta na voljo manjši wellness in fitness. Do konca leta bodo urejeni tudi prostori za sestankovanje in manjša poslovna srečanja.

AKSL arhitekti in industrijski oblikovalec David Tavčar so na projektu Grand Koper poustvarili klasično projektantsko partnerstvo arhitekta in oblikovalca. Oblikovanje prostora je ujeto v futuristični formalizem obstoječega hotela, z vstavljanjem in repeticijo zaobljenih lokov, izbiro materialov in barv, tekstur tal, sten in pohištva ter množico drugih širokopoteznih prostorskih intervencij služi kot kontrast in podloga za filigransko grafiko, ki daje celostni arhitekturi optično teksturo in ''bogatost’'.

Nov interier in grafična podoba hotela se umeščata v zgodovinski objekt, vendar nista nostalgična in ničesar ne poustvarjata, nista modernistična ampak sta združena v celoto, ki lahko obstaja samo danes, po drugi strani pa se načrtno izogiba generičnosti in primerjavi. Njena podoba se kaže v uporabi klasičnih, arhitekturno oblikovalskih arhetipov; obok, teraco, kamen, kovina, keramika, tapiserija, stenski krožnik, tepih, nabor na kraj vezane narativne motivike in simbolike, le te našteti arhetipi pa so uporabljeni oz. redefinirani tako, da so zreli šele z današnjim dnem, kar dela arhitekturo še kako sodobno.