STUDIO: 05 6680 800
|
|
PROMET: 080 107 9

GUBICE IN GUBE. Kako jih odpraviti?

Botoks je najbolj priljubljena terapija za odpravljanje gubic in hkrati ena najbolj priljubljenih terapij v estetiki nasploh. Okrog njega se še vedno pojavlja toliko vprašanj, da smo poskusili odgovoriti na najbolj pogosta s pomočjo Katje Gorenšek, dr.med., specialistke dermatovenerologije iz Estetske klinike SKIN, ki ima ambulanto sedaj tudi v Kopru.

MIT številka 1 o botoksu: Za velike ustnice pri nekaterih puncah po terapiji je »kriv« botoks. Ali to drži?

»Odgovor je NE.

Za oblikovanje ali povečevanje ustnic se uporabljajo dermalna polnila s hialuronsko kislino ali filerji; ti so namreč substanca, ki lahko poveča volumen, torej se uporablja za povečanje ustnic. Botoks ne poveča volumna tkiva, tudi ustnic ne. V estetiki ga večinoma uporabljamo za odpravljanje gubic na čelu, med obrvmi in ob očeh, njegovo delovanje pa je popolnoma drugačno kot delovanje filerjev. Botoks deluje tako, da sprosti mišice točno tam, kjer ga uporabimo. Ker mišica po terapiji počiva, se gubice zmanjšajo ali izginejo.«

Kaj je botoks?

»Botoks je terapija, s katero zmanjšamo ali odpravimo gubice na čelu, med obrvmi in ob očeh, tako da se zmanjša moč tistih mišic, v katere ga zdravnik injicira z drobno iglico.

Najprej se pogovorite z zdravnikom o svojih pričakovanjih in zdravstvenem stanju. Zdravnik v naši ambulanti vam svetuje, kako individualno izbrati estetski poseg, ki bo izboljšal moteče težave. V naši ambulanti smo zagovorniki naravnih rezultatov v estetiki, kar priporočamo tudi svojim pacientom.

Po terapiji so mišice bolj sproščene in tako gubice manj vidne ali odpravljene.«

Kdaj začeti?

»Gubice na obrazu so najprej dinamične, kar pomeni, da nastanejo samo takrat, ko izražamo mimiko obraza, torej, ko se jezimo, čudimo, smejemo … Kasneje okrog 30 leta starosti se pojavijo prve statične gubice, to so tiste, ki so prisotne tudi v mirovanju, torej tudi takrat, ko teh čustev ne želimo izražati. Gube delimo na 4 stopnje, od stopnje 1, to so tanke in plitve gubice, do stopnje 4, ko so gubice bolj izrazite in globlje. Botoks zmanjša gubice za 1-2 stopnji. Tako da je priporočljivo s terapijami pričeti, ko so gubice še plitve, torej okrog 30 leta starosti. Takrat pričakujemo, da bodo gubice po terapiji odpravljene.«

Kaj je »baby botoks«?

“Baby botoks” je terapija z nižjimi dozami botoksa. Pričela se je uporabljati, ker je v preteklosti botoks dobil neupravičen sloves, da je obraz po injekciji botulinum toksina videti zamrznjen, negibljiv in tako nenaraven. Večinoma se je to zgodilo zaradi slabe tehnike vbrizgavanja botoksa ter predvsem zato, ker so za vsakega pacienta uporabljali enako dozo. Sedaj pri “baby botoksu” in tudi pri tradicionalnem botoksu izkušen dermatolog v naši ambulanti uporabi količino, ki je prilagojena posamezniku, oziroma skrbno izbrana za vsakega individualno glede na moč mišic na obrazu. Tako je rezultat zmanjšanje gubic in hkrati naraven videz, saj je še vedno ohranjena mimika, s katero izražamo čustva.

“Baby botoks” torej uporablja drugačen pristop. Tako je “baby botoks” terapija, s katero osvežimo obraz z zmanjšanjem gubic ob tem pa ohranimo naraven videz. »

Več na: https://skin-dermatologija.si/services/botox-ali-botulinski-toksin/