STUDIO: 05 6680 800
|
|
PROMET: 080 107 9

Kavč kot osrednji element udobja v vašem domu

Vsak dom potrebuje kotiček, kjer se lahko sprostimo po napornem dnevu, preberemo dobro knjigo ali preživimo kakovosten čas z družino in prijatelji. Ta kotiček je pogosto dnevna soba, njeno srce pa udoben kavč, ki poleg površin za sedenje ponuja tudi neizmerno udobje za poležavanje in lenarjenje. Izbor pravega, predvsem pa udobnega kavča, ki bo zadovoljil vsem vašim potrebam in željam, pa ni vedno enostaven.


Kavč kot ključni element udobja
Dnevna soba je prostor, kjer se želimo sprostiti in se počutiti udobno. Na udobje in dobro počutje v njej vpliva veliko dejavnikov, od pohištva, osvetlitve in dekoracij do oblazinjenega pohištva, na katerem ga lahko občutimo – kavča, fotelja, zofe, stolov ... Na kavču preživimo veliko časa, bodisi sede, bodisi leže, zato je izjemno pomembno, da je ta udoben in da se na njem dobro počutimo. K udobju pripomorejo tudi okrasne blazine, ki poleg estetske vrednosti služijo tudi kot zelo dobrodošla opora.


Kako izbrati udoben kavč?
Udobje zofe je povezano s različnimi dejavniki. Prvi izmed teh je zagotovo velikost. Večji kot je kavč, več površine za udobno sedenje ali poležavanje nudi. Na udobje pomembno vpliva tudi material, iz katerega je izdelan. Že na pogled najbolj udobni izgledajo kavči iz tkanin, ki so tudi topli materiali in prijetni na otip, če pa imajo gosto polnjenje ali veliko blazin, pa lahko pričarajo občutek, kot da sedite na oblačku. Za sedenje je pomembna tudi geometrija, ki mora biti zasnovana tako, da ima primerno globino sedeža in višino naslonjala za glavo ter nudi oporo hrbtenici Zofa naj ne bo pretrda niti premehka, po dolgem sedenju ali ležanju nobena opcija ni več udobna.


Kaj vpliva na udobje kavča?
Na udobje kavča neposredno vpliva kakovost izdelave in izbira materialov. Vzmetnice in polnilo sta tista, ki največkrat določata mehkobo in trdoto kavča in s tem njegovo udobje. Predvsem polnilna pena mora biti kakovostna in gosta, da se zofa sčasoma ne sesede. Okvir kavča je lahko izdelan iz lesa ali kovine, bolj kot material je pomembna sama kakovost izdelave. Leseni okvir iz slabšega materiala se lahko sčasoma upogne ali zlomi, slabo spojen kovinski okvir pa začne škripati. Udobje kavča določa tudi tkanina, prva izbira je največkrat tkanina in mikrotkanina, pa tudi usnje ni tako neudobno kot morda izgleda na prvi pogled.


Napotki za nakup udobnega kavča
Če želite kupiti udoben kavč, je ključnega pomena, da v živo preizkusite čim več različnih modelov. Več kot boste imeli izkušenj, lažje boste vedeli, kaj vam je všeč in kaj ne ter ločili udoben kavč od neudobnega. Naš glavni nasvet za nakup udobnega kavča je, da se odpravite se v trgovino s pohištvom, kjer so na zalogi različni kavči, udobne zofe, dvosedi, fotelji in enosedi ter jih preizkusite. Poleg tega prodajalca povprašajte o izdelavi okvirja, materialih in vzmetnicah. Nikar vas pri tem ne vodi cena. Če je visoka cena velikokrat odraz kvalitetnejših materialov in izdelave, pa še ne pomeni, da je visoko tudi udobje. Cenovno ugodno pohištvo je lahko velikokrat bolj udobno in uporabniku prijazno kot prestižni dragi kosi.