STUDIO: 05 6680 800
|
|
PROMET: 080 107 9

Labodji otroci - ključnih je 36 ur!

V Kopru že nekaj let gnezdi labodji par. Skupina prostovoljcev že nekaj skrbi za njihovo varno gnezdenje, predvsem pa varnost labodjih mladičev pred drugimi živalmi, zlasti vranami in lisico, pa pred nepoučenimi opazovalci, neprimernim hranjenjem in celo tatovi mladičev. V sodelovanju z veterinarjem za divje živali so poskrbeli tudi za njihovo zdravje. 

Tudi letos sta laboda dobila svoje otroke. Pred dvema dnevoma je na svet prišlo šest krasnih bitjec, ki pa so minulo noč izginili: "Mladi družinici v Kopru so to noč ukradli otroke. Zveni nepojmljivo? Če bi se zgodilo komu od nas, ljudi, bi novica zasekala v srce vsakega čutečega človeka. Zgodilo se je labodoma, Gigi in Čupku. V odročnem kotičku ob kanalu sta zgradila gnezdo, več kot mesec dni izmenično grela kar devet jajc in se te dni veselila puhkov, ki so si prikljuvali pot na svet," so danes sporočili iz gibanja Skupaj. Prostovoljci so sicer tudi letos nameravali organizirati neprekinjeno varovanje labodje družine, ki bi predvidoma steklo prav v tem tednu.

Tiste, ki bi karkoli vedeli o dogodku prosijo, naj informacije posredujejo policiji, ki dogodek že preiskuje. Kamer v okolici sicer ni bilo. "Četudi je možnost, da bi odkrili storilce in vrnili labodke staršem, še tako neznatna," dodajajo v gibanju. Na PU Koper so potrdili, da so bili o tatvini obveščeni, trenutno poteka ogled kraja. Neznani storilec so odtujili šest komaj dva dni starih mladičkov ter eno jajce. Labod Čupko naj bi ob tem dobil celo udarec v prsni koš, najverjetneje ob tem, ko je branil mladiče. Prostovoljci medtem opozarjajo, da mladiči najverjetneje ne bodo preživeli naslednjih 48 ur. Samo čas lahko popravi to grozljivo dejanje, navajajo v sporočilu in tatove pozivajo, naj labode čimprej vrnejo staršema v gnezdo.

Zakaj bi sploh nekdo odtujil labodje mladiče? "Kolikor vemo, labodke prodajajo za okras privatnim posestvom z jezerci. Lani je o tem pisal Il Piccolo, ko je enkrat maja ali v začetku junija v Miljah izginilo 18 mladičkov in 2 odrasla laboda," najverjetnejši razlog opisuje Božena Ambrozius, ena od prostovoljk.


Foto: Jernej Soban

Vir: spletni portal Pes moj prijatelj