STUDIO: 05 6680 800
|
|
PROMET: 080 107 9

Otrokom so se na poti v šolo pridružili športniki

Peš je blizu, peš je kul. S tem sloganom Pešbus vabi otroke, da se v šolo odpravijo peš v organiziranih skupinah in po stalnem urniku. Na ta način pridejo pravočasno v šolo, zbujeni in pripravljeni na pouk, ob tem pa spoznavajo bližnjo okolico med domom in šolo. Za nagrado vsakokrat prejmejo žig in spodbudo spremljevalcev ter učiteljev. Danes so jih na poti v nekatere koprske osnovne šole pospremili rokometaši Rokometnega društva Koper in kajakašica Špela Ponomarenko Janić. S sodelovanjem uspešnih športnikov želi projekt k sodelovanju spodbuditi tudi ostale sošolce sodelujočih. Športniki so učence namreč pospremili do razreda in poudarili pomen gibanja in hoje za dobro počutje in zdravo življenje. Občutke je strnil Dani Zugan iz Rokometnega društva Koper:

Špela Ponomarenko Janič pa je o projektu povedala:

Letos se je za sodelovanje odločilo 6 osnovnih šol in sicer OŠ Dušana Bordona, OŠ Antona Ukmarja, OŠ Ivana Babiča - Jagra Marezige, OŠ Sveti Anton, OŠ Oskarja Kovačiča Škofije in OŠ dr. Aleš Bebler-Primož Hrvatini, kjer je vzpostavljenih 9 linij s skupno 24 postajami, na katerih se ob predvideni uri zberejo učenci in se s sošolci odpravijo do šole peš.
 
Dolgoročni namen projekta je vzpostavitev stalnih poti v šolo, ki niso namenjene zgolj učencem 2. in 3. razreda, ki potrebujejo spremstvo staršev, ampak tudi starejših učencev, ki so na poti v šolo samostojni in potrebujejo zgolj spodbudo, da aktivnost spremenijo v navado. Letošnji Pešbus na šolah poteka do sredine naslednjega tedna, sodelujoče šole pa spodbujamo, da pobudo razširijo na daljše obdobje. OŠ Oskarja Kovačiča Škofije in OŠ Hrvatini namreč prakso že vrsto let uspešno izvajajo čez celo šolsko leto.
 
Podrobnosti projekta in natančen vozni red s potekom linij je objavljen na spletni strani https://zdravomesto.org/evropski-teden-mobilnosti/pesbus.
 
Starši in učenci, vabljeni ste, da se projektu pridružite. Kot spremljevalci ali spodbudite otroka, da začne hoditi v šolo peš. Polepšali mu boste pot v šolo, sebi pa prihranili živce zaradi jutranjih avtomobilskih gneč.

Otroke smo povprašali, kako se jim zdi, če se vsako jutro v šolo odpravijo s Pešbusom: