STUDIO: 05 6680 800
|
|
PROMET: 080 107 9

Prva mednarodna izmenjava mladih z avtizmom prinesla odlične odzive

Zavod Modri december je bil uspešen pri prijavi na razpisu Erasmus + Mladinske izmenjave in je tako te dni izjemno uspešno zaključil prvo mednarodno mladinsko izmenjavo oseb z avtizmom. V Hiši mladih v Ajdovščini se je spoznalo in družilo 10 mladostnikov, 6 iz Latvije in 4 iz Slovenije. Skozi različne delavnice in metode neformalnega učenja so uspešno razvili različne kompetence. Komunikacija je sicer potekala v angleškem jeziku, vendar so udeleženci veliko pozornosti namenili tudi učenju slovenskega oziroma latvijskega jezika, ki so ga spoznali tudi preko glasbe.

Kot so povedali številni udeleženci gre za izjemno priložnost, kjer se lahko v prijetnem okolju podružijo in veliko naučijo. Da je taka izmenjava ključnega pomena, pa potrdi tudi latvijska asistentka Paula Lozda: "Ker je za otroke in mlade z avtizmom komunikacija in druženje z vrstniki ter včasih tudi z odraslimi kar težka, je taka izmenjava v vseh pogledih zanj izredno pomembna. Tako se povežejo, družijo, pogovarjajo in najdejo pot za stike z ljudmi."

Navdušenja pa ni skrivala niti vodja Zavoda Modri december Patricija Lovišček.

Prepričana je, da je to zares dobra izkušnja za vse mlade, ki se jih udeležijo. Z vso ekipo strokovnih delavcev in prostovoljcev je izredno zadovoljna ter z upanjem zre v prihodnost takega projekta.

Polni nasmehov in toplih objemov (tekla je tudi kakšna solza sreče) so si pomahali v slovo in si zaželeli, da bi Slovenija lahko vrnila obisk novim prijateljem iz Latvije.