STUDIO: 05 6680 800
|
|
PROMET: 080 107 9

Obalno-kraška regija edina, ki ostaja oranžna

Včeraj so v Sloveniji potrdili 834 okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej. Štirinajstdnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je skoraj 258. Kadar je 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev višja od 140, se posamezna statistična regija obarva rdeče. Med oranžne regije bo kmalu spadala le še Obalno-kraška. Po svežih podatkih NIJZ sta mejo 140 danes presegli tudi Goriška in Primorsko-notranjska regija. Najslabšo epidemiološko sliko v državi ima Gorenjska z incidenco 443, sledita Koroška z incidenco 334 in osrednjeslovenska regija z incidenco 320. 

Medtem ko se v velikem delu države soočajo z visokimi številkami okuženih, imamo na Obali trenutno daleč najboljšo epidemiološko sliko. Po podatkih Covid sledilnika je pojavnost na 100.000 prebivalcev v obalnih občinah sledeča: Mestna občina Koper: 61, Občina Izola: 48, Občina Piran: 73, Občina Ankaran: 93.

Pod Obalno-kraško regijo spadajo sicer še Občina Divača (166), Hrpelje-Kozina (43), Komen (226) in Sežana (88).


Podatki iz spletne strani NIJZ, objavljeni 16. oktobra

V oddaji 24 ur je novinar Jaka Vran že včeraj ugotavljal, zakaj ima Obala kljub relativno gosti poseljenosti in rekordni turistični sezoni med poletjem, najboljšo epidemiološko sliko v državi (podobno je bilo tudi v prvem valu). Šlo naj bi za več manjših, med seboj povezanih dejavnikov, ključni pa naj bi bili morski zrak in veliko sonca, s tem pa več zadrževanja na prostem, menijo mnogi. Marsikdo nosi masko tudi na prostem, čeprav to na Obali ni obvezno, je v prispevku povedal novinar in to podkrepil z utrinki sprehajalcev na koprskih ulicah. Velik vpliv na "discipliniranost" lokalnega prebivalstva pa naj bi imele predvsem spomladanske razmere pri naših zahodnih sosedih, ki smo jih mnogi iz dneva v dan spremljali preko italijanskih televizijskih postaj.

Medtem pa so se članice EU dogovorile o sistemu za omejevanje širjenja novega koronavirusa v obliki enotnega barvnega semaforja tveganih območij. Ta bo določal merila glede prehajanja mej za vse članice EU. Tako bodo preprečili kaotično zapiranje posameznih meja in omejevanje gibanja ljudi zaradi omejevanja nevarnosti koronavirusa, kakršnemu smo bili priča spomladi. Na tem zemljevidu naša regija ostaja "rumena":Ne glede na vse navedeno pa ostaja poziv vsem prebivalcem, tudi na Obali - OSTANIMO ŠE NAPREJ ODGOVORNI, OSTANIMO ZDRAVI!