STUDIO: 05 6680 800
|
|
PROMET: 080 107 9

Mitja Čehovin

Vrata studia Radia Capris sem prestopil kmalu po njegovi ustanovitvi, in sicer leta 1994. Šlo je za obisk, ki ga je ena od učiteljic organizirala za ves razred - prvi radijski studio se je namreč nahajal v neposredni bližini osnovne šole v Šmarjah. Ponudila se je možnost soustvarjanja oddaje za mlade šolarje in tako se je zame vse skupaj začelo ... Brez dvoma me je radio zasvojil že pri rosnih 14 letih. Tako zelo, da sem tudi nadaljnja gimnazijska in študentska leta preživljal na radiu prav vedno, ko sem imel to možnost. Medtem ko so vrstniki brcali žogo na igrišču ali doma gledali priljubljene serije, sem sam spoznaval glasbo, brskal po arhivih, montiral različne radijske spote in pomagal pri pripravi dnevnih novic. Radio mi je že v najstniških letih ponudil veliko znanja in neprecenljivih izkušenj, ki so nato dokončno začrtale moje poklicno življenje.

Bili so posebni in drugačni časi. Prvi Radio Capris je nastajal brez enega samega računalnika, vremensko napoved smo brali s teleteksta, oglase smo predvajali iz velikih t. i. "kolutov", glasbo pa s kaset, cd-jev in vinilnih plošč. Vse, kar je novim generacijam zdaj nepredstavljivo. "Ti pa še kar vztrajaš?" me sprašujejo pogosto. Odgovorim jim, da delam, kar znam in kar mi je v veselje. Vem, da imam v tem smislu velik privilegij. V resnici mi prav vsak dan še vedno predstavlja nov izziv. Vsako obdobje prinese nekaj, česar še nismo naredili, tudi radijski program se je skozi leta prilagajal drugačnim potrebam trga, navadam in načinu življenja ljudi - tako je še danes. Zgodb in anekdot, ki jih je Capris napisal v vseh teh letih je sicer ogromno in morda jih bom nekoč zapisal v eni elektronski knjigi. Čisto za svoj "gušt".

V tej knjigi bo seveda tudi poglavje, ki bo govorilo o "novi generaciji radia" - to je mala ekipa posameznikov, ki program in projekte ustvarjajo danes. Lahko se bo slišalo klišejsko, vendar sem na ekipo, ki jo vodim trenutno, neizmerno ponosen. Gre za res poseben kolektiv posameznikov, ki dihajo kot eno. Poleg tega, da se iz dneva v dan trudijo, da vam pričarajo nasmešek na obraz ali pripravijo zanimiv dogodek na sosednjem trgu, so moji sodelavci tudi ljudje, ki jih srečujete na ulicah, se z njimi pozdravljate in celo spijete kakšno kavo. Preprosto: so del vas ... in okolja, v katerem živijo in delajo! To je po moji oceni tista "mala skrivnost" uspehov, ki jih Capris žanje v zadnjih letih.

Najvišja poslušanost v 26-letni zgodovini in odzivi s terena pa brez dvoma kažejo, da ima radijski medij pred seboj še zelo svetlo prihodnost. In zagotavljam, da bomo dali vse od sebe, da bomo tudi v bodoče ustvarili še veliko zanimivih skupnih zgodb!