STUDIO: 05 6680 800
|
|
PROMET: 080 107 9

Ambasada Gavioli ima novega lastnika, kaj bo z zabavami?

Zgodba izolske Ambasade Gavioli je v preteklosti doživela že ogromno preobratov, a morda bo kultni klub po 26. letih tokrat res zaprl vrata. Po informacijah italijanskega programa TV Capodistria je bil prostor za slaba 2 milijona evrov prodan koprskemu podjetju, ki izdeluje dirkaška zabavišča. Kakšne načrte ima podjetje z nepremičnino, za zdaj še ni znano.

Ambasada Gavioli je nastala na mestu skladiščnega objekta, zgrajenega leta 1980. Vrata je prvič odprla leta 1995, svoje ime pa je dobila po italijanskemu arhitektu Gianniju Gavioliju, ki je poskrbel za ureditev velikega zabavišča na 1600 kvadratnih metrih. V minulih letih so tam nastopili velikani elektronske glasbe, med njimi tudi Tiesto, David Morales, Sven Väth, Bob Sinclar, David Guetta, Umek, Carl Cox, Fatboy Slim, Roger Sanchez, Valentino Kanzyani (na fotografiji) in mnogi drugi.

Prvih deset let je Ambasada ustvarjala in vlagala v razvoj klubske kulture, klub pa so ustvarjalci popeljali med najboljše v osrednji in vzhodni Evropi. Leta 2008 je lastnik nepremičnine postal Mercator, ki je nameraval na tem mestu urediti trgovski center, a do uresničitve tega ni prišlo, zato so v Ambasadi zabave prirejali še naprej. Devet let kasneje je trgovec nepremičnino prodal podjetju Elektro Turnšek.

Ljubitelji in obiskovalci izolskega kluba so zaslutili, da novo lastništvo lahko prinese nepreklicni konec za Ambasado, novi lastnik pa si kar nekaj časa ni bil povsem na jasnem, kaj bi v objektu sploh počel. Kmalu je zato interesentom ponudil možnost nadaljevanja prejšnje dejavnosti, a poudaril, da klub potrebuje sanacijo, za to pa je potrebnih pol milijona sredstev. Nekateri poskusi, da bi preko množičnega zbiranja sredstev, zbrali dovolj denarja za ponovni zagon kluba se niso obnesli. Kasneje je bila napovedana tudi dražba, na kateri bi odprodali večino inventarja legendarnega kluba, a je bila kmalu odpovedana.

Zabave so se v vsem tem času odvijale še naprej, zadnja pa se je pod naslovom "Innocent Music Masquerade with Fabe" zgodila 22. februarja 2020. Napovedanih je bilo sicer še nekaj dogodkov, a je "korona epidemije" načrte prestavila za nedoločen čas. In prav v tem času je lastnik na ograjo obesil transparent, s katerim je iskal kupca za nepremičnino in po poročanju novinarjem koprske televizije, ga je tudi našel. Mnogi redni obiskovalci kluba, pa tudi znani artisti so še vedno enotnega mnenja, da bo praznino, ki bi morebiti nastala po zaprtju Gaviolija, težko zapolniti.

Foto: Fetch The Vibe in Ambasada Gavioli, Facebook

Oglej si dokumentarni film The Cathedral of Luxurious Colors - The story of Ambasada Gavioli: