STUDIO: 05 6680 800
|
|
PROMET: 080 107 9

FOTO: Sprehod po obalnih diskotekah, ki jih danes ni več

Danes se bomo ustavili pri diskotekah, ki smo jih nekoč radi obiskovali v naši regiji. Veliko foto materiala smo na našem radiu zbrali že v preteklosti, nekaj ga je zadnje dni na voljo v Facebook skupini Klubi, diskoteke v Sloveniji nekoč!, ki je zaživela tik pred novim letom. Diskotek je bilo včasih res veliko, nekatere so zapirale, pa spet odpirale ... prav vse pa so bile priljubljena točka številnih mladih (in manj mladih) obiskovalcev v 80-tih, 90-tih ali začetku novega tisočletja.

Kakšne probleme so imeli mladi v istem času? Najprej, katero diskoteko ali lokal izbrati, saj je bilo izbire res veliko ... kako priti do cilja ali bolj verjetno - kako nazaj? Modra trola ob 5.15 je bila skrajna izbira, v večini primerov se je za "klapo" žrtvoval kateri od staršev, ki je sredi noči po klicu iz telefonske govorilnice prišel na kraj z legendarno katrco.

Katere od spodaj naštetih diskotek ohranjate v najlepšem spominu? Danes se bomo sprehodili po tistih, ki so bile na našem koncu najbolj obiskane. Zaradi obsežnosti podatkov in dejstva, da je od delovanja nekaterih lokalov minilo res že veliko časa, dopuščamo možnost, da je prišlo v posameznem sklopu tudi do kakšne nenamerne napake, za kar se vam opravičujemo in vas vabimo, nam morebitne popravke (pa tudi fotografije) pošljete na info@radiocapris.si.

Ne spreglej: Lokali, ki so cveteli in skoraj istočasno ugasnili

Začnimo v Arcadii na Bernardinu (tukaj je na voljo tudi posnetek iz leta 1994), ki je slovela po veličastnem laser showu (s pričetkom ob polnoči).

Avtorica sledečih fotografij je Natalija Dovč. Na fotografijah se pojavijo tudi Valentino Kanzyani, Tomy DeClerque, Mirimino in dj Adrijano Roj. Prostor, kjer je v 80-ih ter 90-ih domovala Arcadia je danes igralni salon.

Čisto na drugem koncu Obale je v Ankaranu domovala diskoteka Barracuda (prej Disco Adria). Zdaj se na tem mestu nahaja kongresni center Adrie Ankaran. Nekaj fotografij iz zlatih časov te diskoteke, katerih avtor je Dinčič Čedomir:

V Ankaranu sta delovali še diskoteki By Night (po zaprtju je prišlo na tem mestu do požara, lokal so kasneje porušili) in Raptus (prej Figa). Slednji se je nahajal v kampu, tik ob morju - danes na tem mestu stojita trgovina in taverna. Objavljamo nekaj fotografij iz leta 1994, objavljene so v skupini Raptus Club Ankaran. Klub se je sicer zaprl leta 1996.

Med Portorožem in Izolo smo se radi ustavljali v diskoteki The Club Belveder, ki je delovala med letoma 1996 in 2012. Predhodnik Cluba je bila diskoteka Belva (od leta 1992 - dogajanje je bilo bolj skoncentrirano na bazene). Kasneje je na mestu The Cluba kratek čas deloval Casino. Na Belvederju se starejše generacije spominjajo še diskoteke No. 1 Belvedere, po požaru pa je na tem mestu nastal Black & White Club. Izola se je ponašala predvsem z disko klubom Tam-Tam (S. Simon), ki se je kasneje preimenoval v Haliaetum in Črno Piko. Priljubljen je bil seveda tudi CC Club, prav tako v San Simonu. Z vami delimo nekaj utrinkov iz The Cluba leta 2003, avtor je Jože Rupar iz skupine Klubi, diskoteke v Sloveniji nekoč.

Nekaj let Camel, nato Osare. Najbrž ni človeka, ki ne bi vsaj enkrat prestopil praga te diskoteke v Žusterni, ki je vrsto let ponujala pester program za prav vse okuse. Kar nekaj časa je žure v Osare (so) organizirala tudi naša radijska postaja, tam pa so za program (med drugimi) skrbeli še DJ Dejan, Dj Tomi, Jan De Mike, Alex De Groove, Edi The Fish ... Z vami delimo nekaj fotografij Aleša Pelicona in Dejana Nastića:

Še nekaj utrinkov predhodnika Osare Cluba - to je bila diskoteka Camel, ki je delovala med letoma 1988 in 1994 (avtor: DJ Dejan, Dejan Nastić):

V Kopru je nekaj let domovala tudi diskoteka Playtime (Zeleni Park), ki se je kasneje preimenovala, najprej v Sfingo, nato pa v Obsesion in Sky Club. V začetku 2000-ih je ob železniški postaji v Kopru nastal klub The City (kasneje Tito's in še kasneje Terminal Club), v teh dneh pa ta (dolgo zapuščeni) prostor dobiva novo podobo, neuradno naj bi tu nastal fitnes. Omeniti moramo še diskoteko Karma na Škofijah, ki je sicer delovala le nekaj let in Forest Club v Šalari. Če gremo še nekoliko bolj nazaj v preteklost, lahko omenimo še Disco Club 23, Amadeus, Raynal Club in nazadnje Elite Club. Vse to so imena za isto lokacijo, ki se nahaja ob Carpaccievem trgu.

Kaj pa v Portorožu? V 80-tih so sijali Disco Dancing (kasneje pivnica), Tri papige (klikni za video iz leta 1993), rokerski Gianni (predstavljamo ga v posebnem sklopu) in seveda Bau Bau, kjer sta plesišče polnila predvsem Mitja Čok in Dj Dejan. Slednji je kasneje spremenil koncept in tudi sama imena, postal je denimo Get 27, Club Chagall, Venus Club, J&B Club in Summertime. V Portorožu so kasneje zrasli še Pergola, Paprika Club, Opera, Club 100, Heineken klub (tega predstavljamo v posebnem sklopu), prav posebna zadeva pa je bil Disco v skalovju nad Fieso. Sledeče fotografije so objavljene v skupini Discoteca BauBau, Portorose, Anni 80, avtorja sta Dejan Nastić in Mico Luić, zadnja fotografija pa je iz skupine Disco Night Club Tri papige:

Seveda pa v tem sklopu ne sme manjkati legendarni Tivoli Portorož, ki je hkrati diskoteka z najdaljšim stažem na Obali. V 80-ih letih je tja zahajala predvsem "elita", celo iz tujine. Z vami delimo nekaj utrinkov prav iz tistega obdobja, avtorice Irene Dolinšek, ki je tudi sicer soustvarjala program v zlatih časih te diskoteke, zadnji dve fotografiji pa sta nastali v 90-ih letih, njun avtor je DJ Adrijano Roj (dolga leta resident v Tivoliju):

Po mnenju mnogih je ena najlepših lokacij za žuranje na prostem bila Alaya Portorož. Priljubljena točka zbiranja od leta 2006, je pred tremi leti zaključila zgodbo na stari lokaciji in se preselila v center Portoroža:

Nekaj prav posebnega pa je seveda bila Ambasada Gavioli, o kateri je bilo povedanega res že veliko. Klub je nastal na mestu skladiščnega objekta, zgrajenega leta 1980. Vrata je prvič odprla leta 1995, tam pa so nastopili velikani svetovne elektronske glasbe. Ambasada je zadnjo zabavo gostila pred dvema letoma, z novim lastništvom pa se je zgodba kultne diskoteke nepreklicno zaključila. (foto: Fetch The Vibe in Ambasada Gavioli, Facebook)

Hvala Lovru Muženiču (DJ Lovro) za pomoč pri sestavi tega prispevka. Lovro prav letos praznuje 35 let kariere in bil je, bolj ali manj, prisoten na vseh danes naštetih lokacijah.

Če imate kakšen foto utrinek iz katere, od zgoraj navedenih diskotek, nam ga lahko pošljete na info@radiocapris.si in z veseljem ga bomo delili tudi z ostalimi.

Glasbene bisere, na katere smo plesali v zlatem obdobju diskotek na Obali, slišite vsak dan tudi v našem programu v posebnem sklopu, poimenovanem "Capris Retro". Za vas izbiramo prav posebne hite, ki jih sicer na radijskih postajah ni več slišati - zgoščeno pa jih predvajamo tudi v posebnih 90's večerih, ki so na sporedu ob četrtkih in petkih med 20. in 22. uro.