STUDIO: 05 6680 800
|
|
PROMET: 080 107 9

Zakaj je izginila Kinder Lada - najbolj priljubljena sladkarija vseh časov?

Eurokrem, Viki krema, Nutella ... veliko možnosti, veliko različnih okusov, a še danes se večina strinja - ena in edina je bila Kinder Lada. Večino namazov iz "nekih drugih časov" še danes najdemo na prodajnih policah, Kinder Lada pa je "potiho" izginila. Kdaj in zakaj?

Šalčke s prepoznavno "kravico" se še danes najdejo v mnogih gospodinjstvih. Pogled nanje nas vedno znova odpelje v preteklost - v osemdeseta in prvo polovico devetdesetih. Brez pretiravanja lahko zatrdimo, da ni osebe, ki je odraščala v tistem obdobju in se ne spomni enkratnega okusa Kinder Lade, ki je bila pakirana v različnih oblikah in velikostih. Drži sicer, da izbire na prodajnih policah takratne Jestvine ali Mercatorja ni bilo veliko. Ni bilo mogoče dobiti niti Nutelle. In prav slednje je resnični razlog, da so kupcem ponudili Kinder Lado.

Namaz je namreč proizvajala Podravka po licenci italijanskega Ferrera, ki z Nutello ni uspela prodreti na zaprti trg držav nekdanje Jugoslavije. Birokratske prepreke so zato podjetje prisilile v to, da je jugoslovanskemu trgu ponudila alternativo. V začetku osemdesetih let je tako prišla na police Kinder Lada in v trenutku osvojila vse generacije.

Podoben namaz so kupcem v začetku osemdesetih ponudile še nekatere druge države pod imenom "Kinder PrimaCrema", za kratek čas "testno" tudi Italija, a so ga povsod zelo hitro ukinili.

Kljub temu, da je Kinder Lada postala najbolj prodajani čokoladni namaz na 25-milijonskem trgu Jugoslavije, je Ferrero ves čas iskal načine, da bi na prodajne police umestil Nutello. To se je vendarle zgodilo takoj po vojni. Kljub temu, da Kinder Ladi prodaja ni upadla, je Ferrero s prihodom Nutelle na jugoslovanski trg, Kinder Lado enostavno umaknil s prodajnih polic. To se je "potiho" zgodilo leta 1995.

No, Podravka je kmalu našla drugo pot. Na trg je kmalu poslala svojo verzijo popularnega namaza, poimenovala ga je "Lino Lada", ta pa je v prodaji še danes.

Vsi nostalgiki pa še danes pogrešajo "kravico" in okus "najboljšega namaza vseh časov", zato ne preseneča, da na socialnih omrežjih najdemo veliko skupin, v katerih si največji oboževalci ves čas izmenjujejo spomine in fotografije.

Ali veste, da se na Caprisu vsak dan spominjamo nepozabnih 90-tih let? Vsak dopoldan vam Žiga odvrti mix 6 hitov iz točno določenega leta, ob četrtkih in petkih po 20. uri pa se odpravimo na plesišča obalnih diskotek, ki so mnogim predstavljale "drugi dom" med letoma 1990 in 1999. Playliste vseh oddaj najdete tukaj.