STUDIO: 05 6680 800
|
|
PROMET: 080 107 9

Katerih žvečilnih pa se vi najraje spominjate?

Tokratni izlet v preteklost nas bo popeljal v čase, ko na prodajnih policah še ni bilo mogoče najti žvečilk Orbit, Airwaves in vseh tistih, ki jih danes vsakodnevno videvamo ob blagajnah čisto vseh trgovin. Današnji žvečilni gumiji so večinoma brez sladkorja - dodani so jim različni okusi, od lubenice, do ingverja in pina colade ter ostalih različnih nenavadnih okusov, na katere včasih ne bi niti pomislili. Orbit je k nam (v zeleni in modri embalaži) prišel šele krepko po osamosvojitvi, izdelujejo pa ga že od leta 1899. Podjetje Wrigley, ki je največji proizvajalec žveličk na svetu, je znano tudi po blagovnih znamkah Juicy Fruit, Hubba Bubba in Airwaves.

Na Obali se vsi dobro spominjamo žvečilk Big Babol. Kupovali smo jih v Trstu (predvsem zaradi reklame, v kateri je nastopal Bud Spencer), kmalu po osamosvojitvi jih je bilo mogoče dobiti tudi pri nas - najprej jih je v prodajo dala Picerija Rio z Markovca. Čeprav je konkurenca vplivala na padec prodaje, je Big Babol v Italiji uspešnica še danes, čeprav so se na trgu ohranili le osnovni okusi. Iz Italije je k nam prišel tudi Brooklyn, ki ga je bilo veliko časa mogoče dobiti v več kot 15 različnih okusih, med najbolj priljubljenimi pa je bil cimet.

V času Jugoslavije se mnogi še danes nostalgično spominjajo Softijev, s katerimi so otroci lahko delali res velike balone. Ponujali so jih v treh okusih: jagoda, malina in mentol. "Uf, po teh preveč boli čeljust ... Se pa spomnim, ko smo v šoli tekmovali, kdo jih da največ v usta ... Nisem zmagal," se Softi žvečilnih spominja naš poslušalec.

Neverjetno sladkega, ampak kratkega okusa so bile Bazooka žvečilke, ki jih je po licenci do leta 2006 izdelovalo Žito, občasno pa jih na policah najdemo še danes (uvozijo jih iz Makedonije). Bazooki je na prodajnih policah najpogosteje družbo delala tudi rumena Čunga Lunga (ki je vsebovala sličico) in jo je bilo kratek čas mogoče dobiti tudi v jagodnem okusu. Oba žvečilna sta pogosto prišla prav tudi prodajalcem, ki niso imeli drobiža (oz. kovančka), da bi ga vrnila kupcu. Čunga Lunga je danes postavil pravi "brand", pod katerim izdelujejo več verzij sladkih radosti, tudi lizike.

Prvi žvelični na našem trgu, ki niso vsebovali sladkorja so bili Dentagum. Izdelovala jih je Kolinska, ki jih je trgu predstavila pod sloganom: "Kdor žveči, zdravo misli!" Kolinska je sicer na prodajne police poslala še številne druge znamke žvečilk, tudi popularne Koloys (okus cimeta, banane ali mentola).

Veliko časa so bili popularni tudi žvečilni gumiji v obliki "barvnih kroglic" in cigaret. Na našem trgu slednjih sicer ni več dovoljeno prodajati, so pa še danes uspešnica v Bosni in Srbiji.

Katerih žvečilk, ki jih danes ni več na policah, pa se vi najraje spominjate?