STUDIO: 05 6680 800
|
|
PROMET: 080 107 9

FOTO: Batana, Napa, Museum ali Rio?

"Gremo na pico?" O ja, to je bil v osemdesetih in še nekoliko kasneje za otroke pravi praznik ... Vsako mesto je imelo v preteklosti svojo "top" picerijo. V Piranu je že skoraj 50 let zelo priljubljena Batana, ki naj bi veljala za najstarejšo picerijo na Obali. Tam že od leta 1974 pečejo pice po nespremenjenem receptu. Nahaja se ob Tartinijevem trgu, za arkadami stavbe, v kateri je bil nekoč celo zapor.

Batana slovi tudi po t.i. "pica sendvičih", ki so jih dolga leta oboževali predvsem šolarji, v ponudbi pa jih najdete še danes. Pred petimi leti je Batana prvič v zgodovini odšla na "zimsko spanje", omenjalo se je celo njeno trajno zaprtje. Na tisoče ljudi se je v nekaj tednih vključilo v skupino "Proti zaprtju Picerije Batana", naposled se je tabla z napisom "najboljša pica na svetu" ponovno bohotila na terasi lokala.

Da Batana ni najstarejša picerija na Obali so prepričani Izolani. "Picerija Napa je bila ena izmed prvih v bivši Jugoslaviji, in sicer obstaja od leta 1972 ter je najstarejša picerija v Sloveniji," pišejo na strani Visit Izola. Napa se nahaja ob Manziolijevem trgu, tudi ta picerija pa je znana po picah, ki imajo specifičen in edinstven okus, ki se skozi leta ni spreminjal. Picerija uspešno deluje tudi v zadnjih letih

Da niti Batana, niti Napa nista najstarejši piceriji pa so prepričani nekateri Koprčani. Gostišče Museum naj bi bilo po pričevanjih mnogih tisto, ki je prvo na prostoru nekdanje skupne države v ponudbo dalo pice. To naj bi se zgodilo že leta 1971, čeprav je lokal pričel z obratovanjem že pet let pred tem. Idejo, da bi tudi v Kopru stregli pice je dobil Pino Božič, ki se je peke pic naučil pri znanem mojstru iz Neaplja, svoje znanje pa je nato prenesel na številne sodelavce. Museum kot "biffe" sicer deluje še danes, pred štirimi leti je doživel popolno prenovo, zanj pa zdaj skrbi Pinova družina.

Tisti, ki so odraščali v 80-tih in 90-tih letih, se radi spominjajo tudi picerije v Žusterni (znana je bila po velikih lesenih pladnjih, na katerih so postregli pico), Convent in Godina v Ankaranu, Lina na Šaredu, Sabadin - zraven OŠ Anton Ukmar na Markovcu, Palma v Izoli, Ljubica na Škofijah in Picerije Atrij v Kopru (slednja še vedno uspešno obratuje). Ena najstarejših picerij na Obali, ki deluje še danes je tudi Marina v Kopru.

Najraje pa se mnogi še danes spominjate Picerije Rio. Slednja ni bila znana le po božansko dobrih picah, temveč tudi po "trisu pašte", stenah v pluti, rački in slončku na žetone in Big Babol žvečilkah, ki smo jih nekaj let lahko kupovali samo v Riu. Kot otroci smo seveda z velikimi očmi opazovali, kako je debela pica potovala skozi tračno peč. Zakaj smo imeli Rio vsi tako zelo radi in zakaj se je njegova zgodba zaključila, nam je povedal Sandi, sin pokojnega lastnika Borisa Oblaka: