STUDIO: 05 6680 800
|
|
PROMET: 080 107 9

FOTO: Prav tu ste na svet prihajale generacije!

Servitski samostan je bil ustanovljen leta 1453 in meri 4.000 kvadratnih metrov. Dobrih 300 let kasneje je Beneška republika religiozno dejavnost ukinila, kasneje pa je na tem prostoru delovala splošna mestna bolnišnica, kratek čas tudi vojaška bolnišnica.

V kompleksu, ki je sestavljen iz štirih dvorišč z atrijskimi vrtovi je od leta 1949 obratovala tudi koprska porodnišnica, vse do dokončne preselitve v izolsko porodnišnico 17. junija 1997.

"Jaz sem rodila zadnja, sina Luko ob 6.45, 15 minut kasneje se je pričela selitev. Ko sem odležala 3 ure, smo ob 10. uri zadnji (medicinska sestra, Luka in jaz) z reševalnim vozilom zapustili porodnišnico," se zadnjih trenutkov obratovanja koprske porodnišnice spominja Irena Cvetičanin.Luka Cvetičanin (skrajno desno) je torej zadnji dojenček in zadnji pravi Koprčan, ki se je rodil le nekaj minut pred zaprtjem porodnišnice. "Korenjaško in potrpežljivo je po komaj treh urah življenja prenašal selitev v novo porodnišnico in nadležne fotoreporterje." (komentar pod fotografijo v Primorskih novicah junija 1997). Luka je danes član zasedbe Booom, ki smo jo nekajkrat gostili tudi na Caprisu (fotografija iz arhiva):


Prav na tem mestu je na svet prišlo več generacij iz celotne regije, tudi iz Umaga in okolice. Do leta 2003 je v pritličju delovala še metadonska ambulanta, danes pa je stavba prazna in že več skoraj 20 let čaka na svojo prenovo.

"Ko sem rojevala avgusta 1965, je zmanjkalo postelj in popadke sem prestajala na klopci v parku. Bila je pač polna luna," je spomine na Caprisovem Facebooku delila Marija Mahne. "Se spominjate osmice, male porodne, aule, lesenih ozkih in strmih stopnic do porodne? Lepi spomini na stavbo, ki je imela nekaj, kar je v nas budilo mešane občutke: od straha do neizmerne sreče," pa je zapisala Nives Nina Pongrac.

Kako naprej? Stavba je od leta 2011 v lastništvu Univerze na Primorskem. Rektorica Klavdija Kutnar je pred slabim letom ocenila, da bi za obnovo potrebovali vsaj 10 milijonov evrov. Na univerzi sicer upajo, da bi jim do sredine tega leta uspelo pridobiti določena sredstva za obnovo, tudi evropska.

Propadajoči kompleks je pred časom obiskala tudi ekipa Radia Capris. Nastale so naslednje fotografije:

Ali veste, da se na Caprisu vsak dan spominjamo nepozabnih 90-tih let? Vsak dopoldan vam Žiga odvrti mix 6 hitov iz točno določenega leta, ob četrtkih in petkih po 20. uri pa se odpravimo na plesišča obalnih diskotek, ki so mnogim predstavljale "drugi dom" med letoma 1990 in 1999. Playliste vseh oddaj najdete tukaj.