STUDIO: 05 6680 800
|
|
PROMET: 080 107 9

Na Obali žal spet iz rdeče v črno - kaj to pomeni za šolarje?

Zaradi nekoliko boljše epidemiološke slike so že včeraj v devetih statističnih regijah znova odprli muzeje, knjižnice, galerije, trgovine z otroškimi programi in še nekatere storitve. V torek se v teh regijah, tudi naši, v šole vračajo tudi učenci v prvi triadi osnovne šole.

V preteklih dneh so sicer na Obali ponovno zabeležili skok števila okuženih, po podatkih Covid sledilnika pa je Obalno-kraška regija spet prestopila mejo, po kateri je "obarvana črno". Po najnovejših podatkih, ki so jih objavili na portalu RTV Slovenija ostaja v rdečem območju le še šest statističnih regij.

Starše zanima: "kaj bo z odprtjem šol?"

Pri tehtanju o tem, kateri ukrepi bodo veljali v posamezni regiji, pristojni uporabljajo podatek 7-dnevnega povprečja. Po načrtu sprošanja ukrepov po regijah za Obalno-kraško regijo velja sledeče: ko 7-dnevno povprečje okužb pade na število 76, preide regija v rdečo fazo. V tej fazi je bila naša regija sicer do četrtka, a so se številke v zadnjih dneh spet začele dvigovati, v petek je 7-dnevno povprečje okužb spet preseglo število 76. Če število okuženih v naslednjih dveh ali treh dneh ne bo opazno upadlo, bo Obalno-kraško regijo čez nekaj dni spet doletelo vnovično zapiranje šol - in to le nekaj dni po tem, ko bodo nekateri šolarji po skoraj treh mesecih znova sedli v šolske klopi. "Po programu se šole v torek odpirajo v vseh devetih regijah, ne glede na to, da je stanje v nekaterih regijah zdaj slabše, kot je bilo še pred dnevi. V sredo bomo pogledali podatke, zbrane do torka do 24. ure in se odločali, kako naprej," je na novinarski konferenci pred nekaj minutami dejal premier Janez Janša. Dodal je, da lahko regije, kjer se stanje zdaj slabša, pričakujejo tudi vnovično zapiranje nekaterih dejavnosti, vključno s šolami. Ukrepi bi začeli veljati od ponedeljka 1. februarja.

V zadnjih sedmih dneh so največ okužb potrdili v Mestni občini Koper (297), sledijo Izola (90), Piran (57), Sežana (31), Hrpelje-Kozina (19), Divača (16), Komen (15) in Ankaran (13).