STUDIO: 05 6680 800
|
|
PROMET: 080 107 9

Marc Marquez uspešno prestal četrto operacijo roke

Lahko vam ni všeč. Lahko ste mu zamerili zaradi njegovih manevrov v preteklosti, predvsem leta 2015. Lahko vam čisto preprosto gre na živce, ker je toliko zmagoval. Ampak to, kar je trpel zadnje dve leti, je vredno poklona.

Čeprav nam je Covid pokvaril časovni kompas, je že dve leti, odkar si je Marc Marquez najbrž pokvaril kariero. Ampak takšen je motociklizem in pri Marquezu se je vedelo, da si lahko fantastično kariero vzame le sam. In si jo je. Pred Mugellom je obelodanil, da se od dirkanja začasno poslavlja, ker bo poskusil še zadnjo možnost: četrto operacijo roke, ki mu dela težave od Jereza 2020. Operacija je včeraj stekla, desni humerus je bil ponovno odkrit, odvzeli so mu dva vijaka s sprednje ploščice in ojačali ploščico z novimi vijaki. Kirurgi so 3-urno operacijo ocenili kot zelo uspešno in sedaj Španca čaka dolga rehabilitacija.
Marc bo naslednjega februarja star 30 let. Nekoč so dirkače pri teh letih že porivali v pokoj, a Marqueza najbrž še ne bodo. Odločil se je odpovedati še eni sezoni, da bi lahko v prihajajoči poskusil še enkrat. Vnovič. Zanimiv pa bo pogled Honde na njegove odločitve.

Marc Marquez in Honda sta si namreč obljubila 4-letno sodelovanje od 2020 do konca 2024. Na prvi dirki po podpisu pogodbe (Jerez 2020) se je poškodoval. Večino sezone ga praktično ni bilo videti. V naslednji sezoni se je udeležil vseh dirk in zmagal na treh (v Austinu, Sachsenringu in Misanu). Letos pa se je očitno težava z roko še dodatno povečala. S tem pa se bo oddaljil od še ene sezone, kar pomeni, da ko (oz. če) se bo vrnil v 2023, ima le še dve leti s Hondo Repsol. Težava ekipe je, da je glavni adut večinoma odsoten, ne ve se, če bo sploh nadaljeval z dirkanjem, na drugi strani garaže pa še kar ne najdejo kandidata, ki bi ga lahko nadomestil. Ali bo Honda še računala na Marqueza ali je čas zanje, da ciljajo na nekoga drugega? Po zadnjih govoricah bi Joan Mir bil že pripravljen na novo izkušnjo, po tem ko se Suzuki odmika od MotoGPja.

V sporočilu za javnost s strani ekipe Honda Repsol so nam sporočili:

"Today we had the opportunity to operate on the right humerus of Mr. Marc Marquez. The procedure was completed in approximately three hours. Despite the complexity of the procedure, the final outcome was satisfactory. Surgery consisted in removing the proximal two screws of the posterior plate previously placed by Dr. Samuel Antuña on December of 2020, followed by a rotational humeral osteotomy. Such procedure involves creating a transverse cut of the humeral bone to rotate the humerus along its long axis. The amount of rotation performed today was approximately 30 degrees of external rotation. The humerus was stabilized in the new position using an anterior plate with multiple screws. Surgery was completed uneventfully. We would like to wish Mr. Marquez a swift recovery and a successful return to his professional career."

(Dr. Sanchez Sotelo, MD PhD, Chair of the Division of Shoulder and Elbow Surgery, Mayo Clinic.)